default-logo
216 | Ceifer
13
DEC
2018

Over blauwe shirtjes, oneigenlijke cadeau’s en een falend systeem

Onderweg naar huis klonk er schande uit de radio. Zorgverzekeraars die cadeau’s aanboden bij het afsluiten van een nieuwe ziektekostenverzekering, ongehoord. Het grootste deel van de Haagse kamerbewoners had er geen goed woord voor over. Je zou denken dat voor politici die de marktwerking in de zorg tot godsdienst hebben verheven dit als muziek in de oren zou moeten klinken. Maar ja, het gaat om oneigenlijk gebruik van zorggelden die aangewend worden voor commerciele doeleinden en dat druist in tegen de nog resterende beginselen van ons zorgstelsel.

Zelf kon ik een gevoel van verbazing niet onderdrukken. Vorige week was het namelijk zover, het nieuwe elektronische patientendossier (EPD) werd gelanceerd in ons ziekenhuis. Twee jaar voorbereiding, kosten noch moeite gespaard om het personeel er warm voor te laten lopen inclusief promotiefilms met duurbetaalde acteurs. Overal rennen nu mensen in blauwe shirtjes rond om de start van het nieuwe systeem vlekkeloos te begeleiden. Want ondanks die zeer uitgebreide dure voorbereiding zitten er toch nog allerlei verborgen gebreken in het systeem. Ach ja, vernieuwing kost tijd.

Wat vooral opvalt, is dat die blauwe shirtjes rondrennen met een grote glimlach op hun gezicht. Dat kan ook niet anders want zij werken voor het gezondste ICT bedrijf van Nederland, namelijk ChipSoft. ChipSoft is spekkoper als het gaat om het verkopen van EPDs aan ziekenhuizen, iets dat volledig aan de veel geprezen markt over gelaten wordt. Zij bieden een product en ziekenhuizen betalen daar een aardige eurocent voor. Ieder jaar stijgt de winst van ChipSoft, tot inmiddels 85 miljoen euro. 85 miljoen euro dat grotendeels bestaat uit zorggelden. Daar kunnen de verguisde zorgverzekeraars heel wat cadeautjes voor kopen.

Het wordt tijd dat bewindvoerders stoppen met kijken naar randverschijnselen maar oog gaan hebben voor het grote geheel. Het massaal wegvloeien van zorggelden naar commerciele instellingen is een gevolg van het ontbreken van sturing. De markt doet het werk waardoor ziekenhuizen nog steeds niet met elkaar kunnen communiceren, waardoor er keer op keer dure opstarttrajecten plaats vinden van weer een ander systemen en dure consultants en implementatietrajectbegeleiders hun factuurtjes kunnen schrijven. Als ik een blauw shirtje had dan zou ik ook een grote glimlach op mijn gezicht hebben denkend aan de bonus aan het eind van het jaar.

En de markt, hoe was het ook alweer. Op de markt is je gulden een daalder waard. Maar guldens en daalders zijn al lang verdwenen, nu alleen de markt nog.

Reageer

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.